WCP

06.09.2013 15:54

Krajina pôvodu:         Wales, Veľká Británia

Použitie:                  pastiersky a sprievodný pes

Klasifikácia FCI:         1. skupina – ovčiarske a pastierske psy s výnimkou švajčiarskych;

                                 1. sekcia – ovčiarske psy, bez skúšky

Č. štandardu FCI:       38 a 39

Welsh Corgi je najmenší pes pastierskej skupiny (FCI skupina 1: ovčiarske a pastierske psy s výnimkou švajčiarskych), ktorý pochádza z Walesu vo Veľkej Británii. Poznáme dve plemená waleského korgiho: Pembroke a Cardigan.

Corgi sú zdraví psi, dožívajúci sa veku až vyše pätnásť rokov. Snáď najznámejšie Corgi sú psi plemena Pembroke vo vlastníctve britskej kráľovnej Alžbety II.


 

        
  CARDIGAN                                                                         PEMBROKE

 

            Welsh Corgi - Pembroke

 

 

Welsh Corgi - Pembroke je pastierske plemeno, ktoré pochádza z grófstva Pembrokeshire v juhozápadnom Walese. Pembroke sa preslávil ako obľúbené plemeno kráľovnej Alžbety II, ktorá vlastní niekoľko jedincov. Tieto psy sa tešia priazni britskej kráľovskej rodiny už viac ako sedemdesiat rokov.

Welsh Corgi - Pembroke je zaradený na 11. miesto známej tabuľky Stanleyho Corena „Inteligencia psov,  a preto sa považuje za vynikajúceho pracovného psa. Tak ako Cardigan, aj Pembroke sa používal pri zaháňaní dobytka. Bol vrtký, zahryzol sa zvieraťu do nohy a vzápätí sa šikovne vyhol nahnevanému kopytu.

 

Vzhľad

 

Welsh Corgi Pembroke má proporcie porovnateľné s niektorými väčšími plemenami ale má kratšie končatiny. Napriek tomu má  pevný, mohutný vzhľad a atletické telo, čo mu pomáha pri pasení hydiny, oviec a dobytka. Má dlhé telo, chvost môže byť prirodzene krátky alebo dlhý. Uši sú vztýčené,  stredne veľké, mierne zaoblené. Predĺženie myslenej priamky vedúcej od špičky nosa cez oko by malo viesť cez špičku ucha alebo tesne vedľa nej.

Welsh Corgi - Pembroke dosahuje v kohútiku výšku 25 až 30 cm. Vzdialenosť od pliec po koreň chvosta je o 40 percent dlhšia ako výška tela.  Psy pri optimálnej atletickej kondícii vážia 10-12 kg, sučky 10-11 kg. Plnú výšku pes dosahuje do veku deviatich mesiacov, ale jeho telo sa zapĺňa pokým nedosiahne úplnú zrelosť vo veku dvoch rokov. Korgi majú výdatný apetít takže ak sa prekrmujú, môžu dosiahnuť váhu až 18 kg. Na dosiahnutie optimálnej hmotnosti pomáha meranie porcií jedla a pohyb.

 

Temperament

Pembroky sú nesmierne milujúce tvory, radi sú súčasťou rodiny a majú sklon nasledovať svojich pánov kamkoľvek sa pohnú. Majú veľkú túžbu potešiť svojich majiteľov a preto sa veľmi dobre učia a cvičia. Psy sa ľahko trénujú a patrí im 11. miesto v tabuľke The World Smartest Breeds (najinteligentnejšie psy sveta). Okrem pasenia sa takisto používajú ako strážne psy pre svoju ostražitosť a tendenciu štekať len keď je to potrebné. Väčšina psov tohto plemena sa uchádza o pozornosť každého človeka, s ktorým  sa stretne. Psy sa dobre sa správajú k deťom a iným domácim zvieratám.

Je dôležité socializovať toto plemeno s ostatnými zvieratami, dospelými osobami a deťmi už vo veľmi mladom veku, aby sa predišlo asociálnemu alebo agresívnemu správaniu v neskoršom období života. Vďaka svojmu pastierskemu inštinktu, psi radi naháňajú čokoľvek sa pohybuje, takže je vhodné držať ich v oplotených priestoroch. Pastiersky inštinkt u niektorých mladých jedincov spôsobuje, že zľahka hryzú členky, alebo popoháňajú ňucháčom do lýtok, aby osobu či zviera nasmerovali istým smerom. Avšak toto správanie sa dá odstrániť výcvikom a časom.


Sfarbenie povolené pre výstavy a chov

Červené s bielymi miestami alebo bez nich.  Biele miesta sa môžu vyskytovať na labkách a nohách, papuli, medzi očami a na hlave ako malá škvrna, a okolo krku ako úplný alebo čiastočný golier. Červené sfarbenie sa vyskytuje najčastejšie keďže je geneticky najdominantnejšie.

 

 

Sobolie s bielymi miestami, podobné červenej no s ľahkým popraškom čiernej.

 

 

 

 

Jelenie (svetlo žltohnedé) s bielymi miestami ako je opísané vyššie. Je to svetlejšia červeň v rôznych odtieňoch.

 

 

 

 

Trojfarebné s červenou hlavou. Telo je čierne a hlava červená, s červenými fľakmi nad očami, na bokoch papule, na nohách, na ušiach a v okolí análnej oblasti. Psi majú takisto biele miesta ako je opísané vyššie, ktoré často sčasti prekryjú červené miesta na papuli a nohách. Sfarbenie sa považuje za súťažne neprípustné ak je pes len čierny a biely bez aspoň minima červenej.

 

Trojfarebné s čiernou hlavou, geneticky na ústupe. Prevažne čierne sfarbenie s červenými znakmi na tých istých miestach ako pri červených miestach dobermana a bielymi miestami ako je vyššie opísané pri červenom sfarbení.  Sfarbenie sa považuje za súťažne neprípustné ak je pes len čierny a biely bez aspoň minima červenej.

 

 

Pembroke má v oblasti pliec srsť sformovanú do tzv. „vílinho sedla“. Toto je spôsobené zmenami hustoty, dĺžky a smeru rastu srsti. Výraz vílino sedlo má pôvod v legende, ktorá hovorí, že waleské víly si korgi osedlávali ako tátoše.  Biela srsť sa môže nachádzať na labkách, nohách, hrudi, nose, ako pásik na hlave a ako biely čiastočný alebo úplný golier.

Pembroke má podsadu z jemnej mäkkej srsti a vrchnú hrubšiu srsť, preto je srsť nepremokavá. Srsť je strednej dĺžky, o niečo dlhšia je na hrudi. Corgi pomerne hojne pĺzne, predovšetkým na jar a na jeseň.

 

Psy s chybami osrstenia:

„Fluffies“ s príliš dlhou srsťou.

„Bluies“. Pri červenom type červená farba dostáva modrastý nádych a oči sú veľmi svetlé (namiesto správnej tmavohnedej farby). Ňucháč, okolie očí, pery a vankúšiky labiek majú bridlicovo šedé sfarbenie namiesto čiernej. Pri čiernom type miesta, ktoré by mali byť čierne sú bridlicovo šedo modré. Rovnako ako pri červených typoch sú oči svetlé a ňucháč, okolie očí, pery a vankúšiky labiek sú bridlicovo šedé.

„Whitelies“ majú príliš veľa bielej farby.

„Mismarks“  majú biele sfarbenie na chrbte medzi kohútikom a chvostom, na bokoch medzi lakťami, na zadnej strane zadočku a na ušiach. Mismarks sú takisto čiernobiele jedince bez prítomnosti aspoň minima červenej/hnedej.               

Z genetických dôvodov  by sa fluffies, bluies, whitelies a mismarks nemali používať ako chovné jedince. 

Medzi atypické psy patria aj príliš malé, tzv. „hračkové“ korgi, nadmerne veľké jedince a psy s veľmi krátkou srsťou. 

 

Chvost

Psy sa rodia buď s úplne krátkym chvostom, chvostom v plnej dĺžke, alebo chvostom akejkoľvek dĺžky medzi krátkym a dlhým. Waleskí domkári, ktorí ich pôvodne chovali ako farmárskych psov sa nazdávali, že psy s kratšími chvostmi sa lepšie hodili na prácu, preto chvosty, ktoré boli dlhé kupírovali. Podľa štandardu Amerického kynologického klubu sa chvost kupíruje na dĺžku maximálne 5 cm. Avšak v členských krajinách Medzinárodnej kynologickej federácie FCI (t.j. aj na Slovensku) sa dlhé chvosty už nesmú kupírovať. Preto v Európe počet dlhochvostých psov Pembroke rastie. Pre porovnanie, Waleský korgi - Cardigan sa rodí vždy s dlhým chvostom, ktorý sa ponecháva bez úpravy.

 

Zdravie

 

Welsh Corgi – Pembroke sa priemerne dožíva 12 až 15 rokov. Podobne ako ľudia, aj psy po čase môžu byť náchylné na rôzne fyzické ťažkosti. Majitelia tohto plemena sa musia vyvarovať prekrmovaniu, čo sa môže ukázať ako pomerne ťažká úloha. Medzi ďalšie zdravotné problémy patrí degeneratívna myelopatia, dysplázia bedrového kĺbu, and Von Willebrandova choroba. Zodpovední chovatelia by mali budúcich rodičov otestovať.

História

Pôvod plemena Welsh Corgi - Pembroke siaha až do desiateho storočia n.l..  Podľa jednej teórie pochádza Pembroke zo švédskeho wallhunda. Vikingovia priniesli psov so sebou keď osídľovali Wales. Podľa inej teórie sa Pembroke vyvinul zo špicovitých predkov (schipperke a pomeranian), ktorých priniesli do Walesu flámski tkáči. Od desiateho storočia sa korgi používali ako jedny z najstarších pastierskych psov na pasenie oviec, husí, kačíc, koní a dobytka. Psy tohto plemena sú vynikajúci spoločníci a sú výborní v súťažiach pastierskych psov a agility.

Aktivita

Pembroke sa dobre uplatní v súťažiach flyball, agility, poslušnosti, predvádzaní, stopovaní a pastierskych súťažiach.