Agility

04.09.2013 12:36

AGILITY

Agility je pohyb, šport, zábava, súhra so psom.  V agility  ste TÍM zložený so psa a psovoda.

Spoločne prekonávate prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, za čo najkratší čas.

 

Agility je vrcholový šport.

Agility je rekreačný šport.

Agility je hra.

Agility je zábava.

Agility je poslušnosť na vyššej úrovni...

 

Toto všetko agility je a je len na Vás ako veľmi tomuto športu prepadnete , či budete so svojím miláčikom behať pre zábavu, alebo siahnete na vysoké méty.

 

Základom je dráha tvorená prekážkami, ktorú tím musí prebehnúť, prekážok je niekoľko druhov: skokové, zónové, prebiehacie. ( Bližšia definícia v ďalšiom článku o prekážkach). Parkúr postaví na pretekoch rozhodca, na tréningu tréner. Je dôležité aby sa beh odohrával na rovnej mäkkej ploche ( tráva, piesok, umelá tráva...) Psovod sa nesmie dotknúť prekážok jeho úlohou je psa navigovať cez trasu, pes by nemal prekážku odmietnúť, zhodiť, či nedokončiť. ( Bližia definícia v článku o agility súťažne)

Vy a Váš psík musíte pracovať na vybudovanej dôvere a poslušnosti, pes pri agility nemá ani obojok ani vodítko s bezpečnostných dôvodou, preto je veľmi dôležité aby ste psíka 100% ovládali za každej situácie.

 

 

 

Psy sú rozdelené do troch základných kategórií :

Small – výška kohútika 34,99 cm

Medium – 35 až 42,99 cm

Large – psy nad 43 cm v kohútiku

 

 

 

Podľa výkonnostnej kategórie sa agility delí :

A1 – začiatočníci

A2 – pokročilí

A3 – elitná trieda

 

Welsh corgi v zahraničí behá úplne bežne a sú pre nich usporiadané aj samostatné súťaže, majú vynikajúcu a pevnú stavbu tela a preto im nerobí problém akýkoľvek typ prekážok. Sú mrštní, ohybní, rýchli.